Tietoa tapahtumista ja vapaa-ajan toiminnasta

SISÄLTÖ:

  1. Ohjeita tapahtuman järjestämiseen
  2. Sitsisäännöt
  3. Vujuetiketti ja vuosijuhlanauhan käyttö
  4. Liikkarinki
  5. Helmiralli
  6. MEVEK

1. Ohjeita tapahtuman järjestämiseen

Missä ja milloin tapahtuma järjestetään –> varaa tila (https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/9cc5c447-9954-4bbd-97b8-dbe62232d8b1?displayId=Fin2082497&surveyLocale=fi)

Ideointi: ohjelma, poikkitieteellisyys, ruoka/juomat (allergiat ja vege huomioiden), koristelu (teema?)

Tiedotus: Tapahtumasta tiedottaminen vähintään Villuksen WhatsApp tiedotusryhmässä. Instagramissakin onnistuu, kun on yhteydessä tiedotusvastaaviin! 🙂 Tiedotuksessa on hyvä mainita ainakin ajankohta, paikka, mahdolliset tarjoilut ja ohjelma sekä pukeutumiskoodi (esim. haalarit, halloween teema).

Budjetti: paljon rahaa käytössä hallitukselta (yhteys rahastonhoitajiin) Mihin rahaa menee ruoka, juomat, koristelu, vartijakäynti?

Vastuualueet: Ketkä käy kaupassa? Kuka tekee tilavarauksen? Koristelu ja kattaus vastaavat? Siivoojat? Jos tehdään itse ruokaa niin ketkä tekee?

Jokaisen tapahtuman on noudatettava Turvallisemman tilan periaatteita ja niistä on tiedotettava aina tapahtuman alussa. Lisäksi tapahtumassa on oltava aina yhteyshenkilö, johon ollaan yhteydessä jos joku kokee häirintää tapahtumassa.

Tässä vielä lisätietoa ja vinkkejä tapahtumien järjestämisestä:

PS. Muistakaa, että kuka tahansa voi kerätä porukan kasaan ja järjestää hienon, kenties poikkitieteellisen, tapahtuman! 😉


2. Sitsisäännöt

Sitsit ovat perinteinen pohjoismaalainen tapahtuma, nykyisin akateemiset pöytäjuhlat. Sitseillä nautitaan ruoasta, juomasta ja hyvästä seurasta, ja ilta on jaettu yleensä kattausten mukaan yleensä kolmeen osioon, kestäen kolmesta neljään tuntia. Sitsien suunniteltu ohjelma on yleensä vähäistä, ja
sitseillä ohjelma syntyy esimerkiksi puheista, lauluista ja muusta (improvisoidusta) ohjelmasta.


Sitseille valmistautuminen


Ennen sitseille tuloa, on hyvä idea syödä kohtuullisesti. Syöminen on erittäin suositeltavaa, jos nauttii alkoholia, sillä sitsien ruokatarjoilu ei ole aina kovin täyttävää ja sitsit alkavat yleensä kaatolaululla. Sitseillä on yleensä jokaiselle henkilölle varattu noin litra mietoja ja kolme kaatoa (alkoholittomille virvokkeita), joten omien juomien ja ruokien tuominen on sallittua. Sitseille saapumiseen kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä sitsit eivät ala akateemisella vartilla, ja myöhästymisestä voi saada rangaistuksen.


Sitsien kulku

  • Sitsejä ohjaa Toastmasteri(t), jotka ohjaavat sitsien kulkua ja päättävät puheenvuoroista, laulutoiveista, rangaistuksista yms. eteen tulevasta. Toastmastereita puhutellaan arvokkaasti “arvon toastmaster,” tai muulla sitsiteemaan liittyvällä tavalla.
  • Sitseillä on valmis istumajärjestely, ja jotta sitsit pääsevät alkamaan ajoissa, on erittäin suositeltavaa tulla hyvissä ajoin paikalle, jotta löydät oman paikkasi ennen sitsien alkamista. Sitseiltä myöhästyminen on hyvin paha etikettivirhe, ja siitä voi saada rangaistuksen.
  • Sitseillä voi pyytää puheenvuoroa nostamalla käden ylös, jotta toastmasterit näkevät kädet takarivistäkin asti, muistakaa että käsi alkaa olkapäästä. Puheenvuoron saadessasi nouset pystyyn ja esittäydyt “Arvon toastmasteri(t), arvon sitsikansa, hei olen (nimesi),” jonka jälkeen
    esität asiasi, puheesi tai laulutoiveesi.
  • Sitseillä pidetään muutama 15min tauko. Taukojen jälkeen on oltava paikkojen ääressä ajoissa, ja paikalleen saa istua ainoastaan, kun on annettu lupa!
  • Sitsien päättyessä ilmoitetaan mahdollisesta jatkopaikasta.
    Sitseillä ei saa
  • Istua paikalleen tai nousta pöydästä ilman lupaa
  • Käyttää puhelinta
  • Taputtaa
  • Käyttäytyä huonosti, häiritsevästi tai epäkunnioitettavasti
  • Syödä tai juoda ohjelman tai puheenvuorojen aikana
  • Sotkea ja leikkiä ruoalla
    Sitseillä täytyy
  • Tutustua ympäröivään pöytäseurueeseen
  • Nauttia juomasta, ruoasta, seurasta, ja esityksistä sekä muusta ohjelmasta
  • Ottaa mallia kokeneemmista osallistujista, jotta pääsee mukaan myös paikallisiin tapoihin ja
    perinteisiin
  • Kuunnella puheenvuoroja ja katsoa esityksiä kohteliaasti
  • Siivota omat roskat ja tyhjät tölkit/pullot ohjeiden mukaan
    Sitsilaulut
  • Sitsilaulut päättyvät aina skoolaukseen. Skoolatessa otat juomasi ja skoolaat vieressä olevien
    kanssa ja sitten edessä olevan henkilön kanssa, jonka jälkeen otat hörpyn juomastasi.
  • Skoolaus voi tapahtua kahdella eri tavalla. Skoolaus ristiin tapahtuu skoolaten edessä olevia,
    ensin vasemmalle, sitten oikealle ja sitten eteen. Skoolaus perinteisesti tapahtuu vieressä
    olevien ja edessä olevan kanssa. Skoolaus tällöin alkaa esimerkiksi istumapaikalla olevan merkin
    mukaan (vasen tai oikea), skoolaten molemmilla sivuilla olevien henkilöiden kanssa ja
    viimeiseksi edessä olevan kanssa.
  • Sitsit yleensä alkavat kaatolaululla Helan går. kaatolaulujen päätteeksi normaalin skoolauksen
    sijaan otetaan kaato (snapsi), joka skoolataan ainoastaan edessä olevaa kohti.
  • Laulujen säkeistöjen välissä huudettaessa “mellan sup!”, ottaa jokainen osallistuja huikan
    juomasta, kostuttaen kurkkua. Laulamisen mennessä epätahdissa voidaan huutaa “omstart!”, ja
    aloitetaan kappale tai säkeistö alusta. Laulun tahtia voi lisätä huudoilla “tempo plus!” tai “tempo
    miinus!”. Kuitenkin on suositeltavaa, että huudot jätetään Toastmastereille tai kokeneemmalle
    sitsiväelle.
  • Sitseillä lauletaan lauluja, joissa voi olla omakohtaisia sääntöjä. Näistä kerrotaan laulujen alussa,
    joten ole valppaana.

Sitsisääntöjen rikkominen voi johtaa rangaistuksiin, joista toastmasterit päättävät. Rangaistukset liittyvät yleensä sääntörikkomukseen. Ilmiannosta voi saada palkinnon.

3. Vuosijuhlat

Vuosijuhlissa on käytössä Mikrovillus ry:n turvallisemman tilan periaatteet, ja toivomme käytöksen olevan etiketin mukaista ja vuosijuhlaan sopivan kunnioittavaa. ❤️ 

Etikettiohjeita löytyy netistä, ja suosittelemme kertaamaan vielä tärkeimmät ohjeet ennen huomista. Esimerkiksi tässä on yksi ohje: https://www.okary.fi/jasenelle/vuosijuhlaetiketti/

Tärkeintä on kuitenkin se, että tulette paikalle omana itsenänne ja toivomme vuosijuhlien olevan hyvän mielen tapahtuma, jossa juhlimme rakasta ainejärjestöämme, eli pukukoodit ja hartiahuivit ovat toissijaisia: niistä ei kannata stressata turhaan 🩷

Ainejärjestöruusukkeen taitteluohje:

Ja muistutuksena puvun kanssa käytettävät juhlanauhat laitetaan seuraavasti: oikealta olkapäältä vasemmalle alas. Juhlapuvussa (frakki) liivin alla ja tumman puvun kanssa liivin ja solmion päällä. 

Kiinnitys tapahtuu esim. kahdella hakaneulalla.

Oman vuosijuhlanauhasi voit ostaa osoitteesta:

Mikrovilluksen vuosijuhlanauha KideApp


4. Mikrovillus ry:n liikkarinkitoiminta

Mitä?
Villuksen liikkarinki on syksyllä 2020 toimintansa aloittanut vapaa-ajan harrasteverkosto. Liikkaringin tavoitteena on yhteisövetoisesti tarjota ainejärjestömme jäsenille matalan kynnyksen ympärisvuotista liikuntatoimintaa. Toimintamme lähtökohtia ovat arkisuus, osallistaminen, yhteisöllisyys ja kannustaminen. Pyrimme osaltamme tukemaan opiskelijoidemme hyvinvointia, opiskelukykyä ja sosiaalisten suhteiden ylläpitämistä.

Miten? 
Liikkarinkitoiminta pyörii järjestelmällisen epäjärjestelmällisesti vapaaehtoisten Villusten voimin. Järjestämme omien kiinnostuksenkohteidemme ja harrastuneisuutemme pohjalta yhteisiä treenejä, jumppia, lenkkejä, pelejä ja lajikokeiluita, joihin muut jäsenet ovat tervetulleita osallistumaan.  Lisäksi liikkarinki toimii hyvänä verkostostona ja viestintäkanavana jokaiselle, joka kaipaa hetken mielijohteesta kaveria lenkille, ulkojäille tai vaikkapa koiran ulkoilutukselle vesisateeseen! Jokaisella ainejärjestön jäsenellä on mahdollisuus osallistua toimintaan juuri itselleen sopivalla aktiivisuudella, eikä johonkin aktiviteettiin osallistuminen edellytä esimerkiksi vastavuoroista liikuntatoiminnan järjestämistä. Toiminta on lähtökohtaisesti ilmaista, ja mm. lajikokeilujen osallistumismaksuista ilmoitetaan erikseen.

Toiminnan ylläpitämisessä ja suunnittelussa hyödynnetään WhatsApp -ryhmää, johon jokainen toiminnasta kiinnostunut voi halutessaan liittyä. Tämän lisäksi pyrimme järjestämään kuukausittaisia liikkaringin tapaamisia, joissa toiminnan kehittämisestä ja järjestämisestä kiinnostuneet kokoontuvat ideoimaan tulevan kuukauden toimintaa rennoissa merkeissä. Viestinnässä hyödynnämme Mikrovillus ry:n nettisivujen kalenteria sekä muita yleisiä viestintäkanavia, kuten Facebookia ja Instagramia.

Kenelle? 
No aivan kaikille – tuu säkin siis mukaan rentoon, kannustavaan ja positiiviseen toimintaan tukemaan omaa terveyttäsi ja verkostoitumaan muiden opiskelijoiden kanssa! 

Kuinka pääsen mukaan?

1. Lue aivan ensiksi liikkaringin toimintaperiaatteet ja sitoudu noudattamaan niitä toimintaan osallistuessasi.
2. Seuraa Mikrovilluksen WhatsApp tiedotusryhmää ja Liikkaringin omaa WhatsApp ryhmää Liikkaringin toiminnasta ja aikatauluista.
3. Osallistu, vaikuta ja järjestä oman innostuksesi ja käytettävissä olevan aikasi puitteissa!
Liikkaringin WhatsApp-ryhmän liittymislinkin saat liikuntavastaavilta ja sitä jaetaan Mikrovilluksen virallisessa tiedotuskanavassa WhatsAppissa.

Lisätietoja:
Liikuntavastaavilta Topilta ja Hannalta


5. Helmiralli

(In English below)


Tässä tärkeässä, mutta leikkimielisessä kisassa tavoitellaan mahdollisimman montaa havaittua lintu- ja nisäkäslajia helmikuun aikana Pohjois-Karjalan alueella. Kisassa on normaalisarja ja ekosarja. Kilpailijat valitsevat tapahtuman päättyessä kumpaan sarjaan osallistuvat. (Säännöt lyhyesti alempana.)

Helmirallissa vähintään kymmenen havaintoa tehneet kilpailijat palkitaan Helmirallin virallisilla ja himotuilla haalarimerkeillä! Haalarimerkkejä on kolme tasoa:

  • Pronssisen merkin saat tekemällä 10-19 lajihavaintoa
  • Hopeiseen vaaditaan 20-29 havaintoa
  • Kultaiseen vähintään 30 havaintoa

Kilpailu on varsin aloittelijaystävällinen, koska ainoa vaatimus on purkutilaisuuteen osallistuminen tai havaintolistan palautus kisan järjestäjille ennen purkutilaisuutta. Purkutilaisuuden järjestysmuodosta ilmoitetaan erikseen tiedotuskanavissa. Pitkälle pääsee, kun pitää silmänsä auki liikkuessaan ulkona, joskin pieni vaivannäkö lisää voittomahdollisuuksia roimasti. Lähde siis rohkeasti (tai vanhasta tavasta) mukaan, opi tunnistamaan uusia lajeja, kisaile rehdisti kavereiden kanssa tai ilman, ja pidä ennen kaikkea hauskaa tämän perinteikkään talviurheilulajin parissa!

Säännöt lyhyesti:

Kilpailuaika on koko helmikuu. Kilpailija saa pisteen jokaisesta havaitsemastaan ja tunnistamastaan lintu- tai nisäkäslajista. Havaitsijan tulee olla Pohjois-Karjalan alueella havaintohetkellä eikä havaittavaa organismia saa häiritä havaintoa tehdessä. Tämän takia esimerkiksi talvihorrosta viettävät lepakot ovat kokonaisuudessaan poistettu sallittujen lajien listalla. Myös atrappien käyttö on kielletty, älä siis soita lintujen kutsuääniä houkutellaksesi höyhenpalleroita näkösälle.

Sarjojen ero:

Normaalisarjaan lasketaan mukaan kaikki tehdyt havainnot kilpailijan havaintomatkallaan käyttämästä liikkumismuodosta välittämättä. Ekosarjaan osallistutaan vain niillä havainnoilla, eli ”ekopinnoilla”, joita tehdessä on liikuttu lihasvoimin – esimerkiksi jalan, pyörällä tai koiravaljakolla – tai tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös julkisen juna- tai linja-autoliikenteen avulla. Kirjaa siis havaintoon erikseen ylös, jos se on ekopinna. Normaalisarjan voittajan nimi kirjoitetaan historiankirjoihin tulisin kirjaimin ja hänet palkitaan normaalisarjan pokaalilla. Eniten ekopinnoja kerännyt kilpailija julistetaan moraaliseksi voittajaksi ja palkitaan ekopokaalilla.

Kilpailijoille on varattu erilaisia palkintoja myös muista sijoituksista ja saavutuksista. Purkutilaisuuteen kannattaa osallistua, vaikka olisi vain yksi lajihavainto. Purkutilaisuuteen mennessä kilpailija päättää kumpaan sarjaan osallistuu. Pisteiden lasku tapahtuu siten, että kaikki ekopinnat hyväksytään mukaan normaalisarjaan, mutta esim. valasrasvalla toimivalla helikopterilla liikkuessa hankitut normaalisarjan pisteet eivät sisälly luonnollisestikaan ekosarjaan. Voit siis taktikoida ja miettiä kumpaan sarjaan osallistumalla sijoituksesi on parempi. Katso tarkemmat säännöt erillisestä liitteestä tai kysy kokeneemmilta. (Facebookissa tapahtuman maksimikesto on 14 päivää, mutta jatketaan rallaamista koko kuukausi)

IN ENGLISH

Helmiralli, the most exciting, cutthroat, edge-of-your-seat annual competition, starts up once again. The goal of this important, but casual and friendly competition, is to detect as many species of birds and mammals as possible in North Karelia in February (1.2.-28.2.). The competition has two leagues: the normal league and the eco league. Competitors will choose which league they will participate in before the competition is over. See below for a brief explanation of the rules.

Competitors who detect at least ten species are awarded official and coveted Helmiralli overall patches! There are three types of patches:

  • A bronze patch awarded for 10-19 species
  • A silver patch for 20-29 species
  • Golden patch for over 30 species

Patches are free for members of Microvillus and cost couple of euros to others.
The competition is very beginner-friendly because the only requirement is to attend the results night or to send a list of your species to the competition organizers before the results night. The way the results night will be held this year will be announced later. Keeping your eyes open outdoors while you do your everyday business will get you far but putting in more effort will dramatically increase your chances of winning. Both newcomers and veterans are warmly welcome to participate. Learn how to identify new species, compete alone or with friends, and most importantly, have fun during this traditional winter sporting event!

The rules in brief:
The competition is held in February. Competitors gain one point for every species of bird or mammal they detect and identify. Competitors must be in North Karelia when they detect an organism, and the detected organism must not be disturbed. For this reason, bats and other hibernating animals, among others, have been completely removed from the list of accepted species. The use of attractors is also forbidden, so do not play bird calls to lure our feathered friends.

Two leagues:
In the normal league, all detected species are counted regardless of the mode of transportation.
In the eco league, only eco points are counted; that is, species detected using unmotorized modes of transportation (walking, bicycles, dogsleds, etc.). This year, public modes transportation such as buses and trains are also allowed. Be sure to write down which of your species count as eco points.
The winner of the normal league will have their name forever enshrined in the history books in fiery letters and will be awarded the normal league cup. The competitor who gained the most eco points will be declared the moral victor and will be awarded the eco league cup. The official prize (eco and normal league cup) is reserved for Microvillus members. Additionally, competitors will receive other prizes for noteworthy species and different achievements. Even if you only got one species, you should still attend the results night.
Competitors must decide which league they will participate in before the results night. Points are counted in the following manner: all eco points are also valid in the normal league, but normal league points gained while, for example, riding a helicopter running on whale oil, are naturally not valid in the eco league. So, it is possible to strategize and choose between the leagues to achieve a better ranking.Please read the complete rules in a separate file or ask a more experienced competitor for help.


6. MEVEK

MEVEK (eli Mikrovilluksen EpäVirallinen ElokuvaKerho) tarjoaa villuksille elokuvaelämyksiä leffailtojen ja ekskursioiden muodossa. Naturan N100-salissa katsellaan noin kerran kuussa kaksi äänestyksellä valittua leffaa vaihtelevista genreistä ja napostellaan – ilmaiseksi! Äännestykset elokuvista ja niiden katsomis ajankohdista tapahtuvat MEVEK:n Facebook sivuilla. Huippuodotetut leffat mennään katsomaan porukalla elokuvateatteri Tapioon huokeaan ryhmähintaan. MEVEK:n tarjonnasta löytyy jotakin kaikille aina Marvel-fanista taidesnobiin, joten tule sinäkin mukaan! Meidän toimintamme on olemassa juuri Sinua varten.

Elokuva ideoita voi ehdottaa suoraan mevekkiläisille Lasse Marttinen, Elina Rajala ja Heikki Soininen joko WhatsApp:n kautta tai suoraan kasvotusten.

MEVEK:n oma Facebook sivu jossa elokuvailtojen äänestykset tapahtuvat: https://www.facebook.com/groups/222579784448395


Mikroilmasto

TULE MUKAAN MIKROILMASTOON!

 

Mikroilmasto on Mikrovillus ry:n alainen ryhmä, jonka tarkoituksena on tarjota Mikrovilluksen jäsenille mahdollisuus keskustella ympäristö-, ilmasto- ja luontoasioista sekä myös vaikuttaa ainejärjestön ja mahdollisesti myös muiden tahojen toimintaan. Mahdollisuus myös järjestää esimerkiksi dokumentti-iltoja, kutsua vierailevia puhujia, haastaa muita järjestöjä ympäristötekoihin ja niin edelleen!

Mikroilmastoon voivat liittyä kaikki Mikrovilluksen jäsenet, jotka ovat kiinnostuneet aiheesta. Sitoutumispakkoa ryhmän toimintaan ei ole, joten mukaan voi tulla aina kun vaan ehtii. Facebook-ryhmään voivat liittyä nekin, jotka eivät pääse tapaamisiin, mutta ovat kuitenkin aiheesta kiinnostuneet!

Mikroilmaston Facebook-ryhmän löydät osoitteesta https://www.facebook.com/groups/2224702914523195/


Villuksen vanhuspassi

Uusi syksy ja uudet kujeet! Tässä kaikille villuksen vanhuksille vinkkejä, mitä kujeita voi ja kannattaa suorittaa tulevan syksyn aikana vanhuspassin muodossa. Tulostathan siis itsellesi liitteenä olevan passin ja suorita niin monta tehtävää kuin vain kerkeät Mikrovilluksen pikkujouluihin mennessä. Täytetyt passit palautetaan pikkujouluissa ja eniten tehtäviä suorittaneet palkitaan ruhtinaallisin tittelein ja palkinnoin. Tehtävät tulee suorittaa hyvän maun ja Suomen lakien sallimissa rajoissa.