Helmiralli 2021

Viime vuosi otti koville, mutta jälleen on aika, rallata entistäkin innokkaammin. Tänä vuonna erinnäisistä syistä ei Helmistarttia voida järjestää, mutta sen tilalle tulee uusi hassunhauska pika-kilpa sarja:

PIKAPINNAT
Se kilpailija, jolla on ensimmäisenä kasassa 10 lajia voittaa. Kilpailuaika alkaa 1.2. klo 12.00 ja osallistuakseen kilpailijan on lähetettävä lajilistansa PIKAPINNA-CHATTIIN WhatsAppiin (linkki löytyy Mikrovilluksen tiedotusryhmästä ja Ralliportaali-ryhmästä WhatsApista). Kilpailijan tulos on lajilistan saapumisaika. KOLME nopeinta kilpailijaa palkitaan (palkinnot kerrotaan myöhemmin).

Kisassa havaitut lajit lasketaan koko Helmirallin tulokseen ja niiden tulee kuulua ralliin hyväksyttyjen lajien listalle.

Pandemian vuoksi useat meistä eivät välttämättä majaile Pohjois-Karjalan alueella. Tämän vuoksi kannustamme kaikkia kuitenkin osallistumaan VARJORALLIIN, jossa havaintoja voi tehdä myös Pohjois-Karjalan ulkopuolella. Varjoralliin osallistuneet voivat palauttaa listansa rallin loputtua ja 3. parasta suoriutujaa palkitaan (HUOM! Varjoralliin osallistumisesta ei valitettavasti jaeta haalarimerkkiä).

Viralliset Helmirallin kiertopalkinnot, haalarimerkit yms. menevät kuitenkin Pohjois-Karjalan alueella järjestettävien normaali- ja ekosarjaan osallistuneille Mikrovilluksen jäsenille!

Helmirallin purkutilaisuudesta, tuomareista yms. tiedotetaan sitten myöhemmin!

Kannustan kaikkia lähtemään ulos havaintoreissuille, vaikka pienissä porukoissa (turvavälit ja asianmukaiset ohjeistukset huomioiden) ja vaikka kutsumaan muita mukaan Whappia tai somekanavia käyttäen, jos itse olet lähdössä! Näin saadaan toivon mukaan uusia rallaajia houkuteltua mukaan!

Hyvää Rallia kaikille!!

HELMIRALLIN VIRALLISET SÄÄNNÖT 2021

OSALLISTUMINEN JA KILPAILUAIKA
Helmirallin järjestää Mikrovillus ry. Myös ulkopuoliset voivat osallistua, mutta kiertopalkinnot ja haalarimerkit jaetaan parhaiten menestyneille Mikrovilluksen jäsenille.
Jokaisesta sääntöjen puitteissa havaitusta lintu- tai nisäkäslajista saa yhden pisteen. Voittaja on se, jolla on kilpailun päättyessä eniten pisteitä. Kisassa on normaalisarja ja ekosarja, joiden molempien voittajat palkitaan kiertopalkinnoilla, joihin heidän nimensä ikuistetaan. Myös muita osallistujia palkitaan menestyksestä eri kategorioissa, esimerkiksi ”hauskin havainto” ja ”paras ensikertalainen”. Laji tulee havaita helmikuussa 2021 eli 1.2.2020 klo 00:00 ja 1.3.2021 klo 00:00 välisenä aikana.

LAJIN HAVAITSEMINEN
Laji tulee havaita Pohjois-Karjalan rajojen sisäpuolelta. Itse havaintokohde voi olla Pohjois-Karjalan rajojen ulkopuolella havaintohetkellä — havaitsija ei.
Laji tulee havaita paikan päällä reaaliaikaisesti. Havaitsemisessa apuna saa käyttää optiikkaa tai elektroniikkaa (esim. kiikarit, kaukoputki, digikamera). Riistakameran tai muiden etänä käytettävien havaintovälineiden käyttö on kielletty.

Laji tulee havaita elävänä. Kohteen vahingoittaminen havainnon saamiseksi on kielletty. Havaittavaa organismia ei saa myöskään häiritä havaintoa tehdessä. Tämän takia esimerkiksi talvihorrosta viettävät lepakot ovat kokonaisuudessaan poistettu sallittujen lajien listalla. Myös atrappien käyttö on kielletty, älä siis soita lintujen kutsuääniä houkutellaksesi höyhenpalleroita näkösälle.Lakia ja hyviä tapoja (esim. jokamiehenoikeudet) on noudatettava havaintoprosessin aikana. Älä esim. riko kotirauhaa, aja ylinopeutta tai pilaa hiihtolatua retkilläsi.

Lajin määrityksen ei ole pakko tapahtua paikan päällä ja sen voi suorittaa myös toinen henkilö. Jälkimäärityksissä on kuitenkin noudatettava erityistä tarkkuutta.

Esim. 1: henkilöt A ja B ovat metsässä. A näkee oksien välissä vilahtavan tumman pallon. B kertoo sen olleen hippiäinen. A ja B saavat kumpikin pisteen.

Esim. 2: A retkeilee yksin, näkee oudon eläimen ja onnistuu ottamaan siitä hyvän valokuvan. A näyttää kuvan B:lle, joka kertoo, että kuvassa on villisika. A saa pisteen. Nohevaa on yrittää määritystä ensin itse.

Kilpailijat pisteytetään erikseen, vaikka yhteistyö havaintojen tekemisessä on muuten suotavaa.

Lajin määrityksen on oltava suhteellisen varma. Epäselvistä tilanteista voi kysyä tapahtuman fb-sivulla, WhatsAppin Ralliportaalissa tai oikeassa elämässä tapahtuman veteraaneilta. Määrityksissä luotetaan kilpailijoiden rehellisyyteen.

Kaikki luonnonvaraiset lintu- ja nisäkäslajit ihmistä lukuun ottamatta ovat pinnakelpoisia. Yhdestä lajista saa yhden pisteen. Kissaa, koiraa ja muita lemmikki- tai kotieläimiä ei hyväksytä, vaikka yksilö olisi pannaton ja vapaa. Karkulaislajit esim. minkki lasketaan, koska ne tulevat ympärivuotisesti toimeen ilman ihmisen apua.Useamman alalajin, värimuodon tms. tunnistaminen ei oikeuta useampaan pisteeseen lajia kohti. Risteymistä ei saa uutta pistettä, jos toinen risteytyneistä lajeista on jo tuonut pisteen. Lintulajien taksonomiassa noudatetaan AERC:n listaa. Lisätietoja ja ladattava Suomessa tavattujen lintulajien lista löytyy BirdLifen sivuilta: https://www.birdlife.fi/suojelu/alueet/lintualuetietokanta/?fbclid=IwAR3Ffn4QpH8ozVWyUHhzcedU4dbdvuEEKkPdaV9wNThyjbYlud9CaEWO8bs

PURKUTILAISUUS JA PISTEYTYS
Kilpailun purku suoritetaan sovittuna aikana kilpailuajan jälkeen. Purkuun osallistuminen on erityisen suositeltavaa, mutta pakottavasta syystä voi jäädä pois. Tällöin kilpailijan on toimitettava purun järjestäjälle omat havaintonsa etukäteen. Myöhästyminen tai omien havaintojen välityksen epäonnistuminen johtaa hylkäykseen. Mikäli kilpailija ei ole ilmoittanut, mitkä lajit hän on saanut ekopisteiksi, kaikki pisteet käsitellään normaalisarjan pisteinä.

Ässä ei lisää pistesaalista, mutta enemmän ässähavaintoja tehnyt kilpailija voittaa tasatilanteessa. Ässähavainto on laji, jonka vain yksi kilpailija on havainnut koko kilpailussa (aito ässä) tai ekopisteenä (ekoässä). Ekoässät ratkaisevat, jos pisteet ja aidot ässät menevät tasan.

NORMAALISARJA JA EKOSARJA
Normaalisarjaan lasketaan mukaan kaikki tehdyt havainnot kilpailijan havaintomatkallaan käyttämästä liikkumismuodosta välittämättä.

Ekopisteen saamiseksi kodin ja havaintopaikan välillä on liikuttava lihasvoimalla, esim. kävellen, pyöräillen, hiihtäen, luistellen, hevosella tai koiravaljakolla. 2020 Helmirallista alkaen myös julkiset kulkuneuvot hyväksytään ekosarjaan. Nämä ehdot koskevat myös paluuta matkalta, jolla havainto on tapahtunut. Mikäli henkilö on päivän aikana siirtynyt erittäin lyhyitä matkoja moottoroidulla ajoneuvolla, joka ei kuulu julkisen liikenteen piiriin, havainto voidaan hyväksyä ekosarjaan siirtymän ollessa vähäinen ja havainnon syntymisen kannalta merkityksetön. Tärkeintä on, että ekopisteen saaja osoittaa reipasta ulkoilumieltä, eikä yritä kikkailla kilpailun hengen vastaisesti.

Esim. 1: Henkilö A kävelee kotoaan Kanervalasta Noljakkaan ja havaitsee mustarastaan Linköpinginkadulla. Tämän jälkeen A kävelee Naturalle, viettää koko iltapäivän Kopilla, mistä hän lähtee henkilön B kanssa autolla mäkkäriin syömään McVegan-aterian. B heittää A:n autollaan Kanervalaan. A:n mustarastaspiste hyväksytään ekosarjaan, koska moottoroitu siirtymä on havainnon kannalta merkityksetön.

Esim. 2: Henkilö B kävelee kotoaan keskustasta juna-asemalle ja havaitsee matkalla saukon. B nousee Helsinkiin menevään junaan. Kilpailuaika päättyy B:n ollessa Helsingissä. B:n saukkopiste hyväksytään ekosarjaan, koska moottoroitu siirtymä on ollut havainnon kannalta merkityksetön.

Esim. 3: Henkilö C patikoi Liperiin, jossa hän näkee laulujoutsenen. Tämän jälkeen C tilaa taksin kotiinsa Joensuuhun. Laulujoutsenpistettä EI hyväksytä ekosarjaan, koska moottoroitu siirtymä on ollut havaintomatkan onnistumisen kannalta merkittävä.

Esim. 4: Henkilö D nousee aamulla bussiin päästäkseen yliopistolle. Matkalla hän näkee bussin ikkunasta parven tilhiä. D:n havainto hyväksytään ekosarjaan.

KOTIPAIKAN MÄÄRITELMÄ
Koti on käytännössä paikallaan pysyvä kohde, josta käsin kilpailija liikkuu keräämässä ekopisteitä. Kotina tulee käyttää kilpailun ajan vain yhtä sijaintia, ellei tapahdu esimerkiksi muuttoa. Käytännössä riittää, ettei yritä kikkailla kodin määritelmällä itselleen epäreilun laajaa havainnointialuetta. Esimerkiksi kesämökin/vanhempien kodin voi valita sääntötekniseksi kodikseen, mutta silloin toisen asunnon/kohteen ympäriltä ei saa kerätä havaintoja.Tällä säännöllä on tarkoitus estää ekopinnojen hankkiminen esimerkiksi kesämökin ympäristöstä mökin ja varsinaisen kodin välillä tapahtuvien moottoroitujen siirtymien avulla.

Esim. 1: Henkilö A ajaa illalla autolla vakituisesta kotipaikastaan viikoksi vanhempiensa erämökille. Seuraavana päivänä hän havaitsee kävelyretkellä metsälammessa uiskentelevan punapäänarskun. Havaintoa EI hyväksytä ekosarjaan, koska erämökkiä ei lasketa kodiksi ja moottoroitu siirtymä havaintopaikalle on ollut havainnon kannalta merkityksellinen.

Sääntöjen askarruttaessa kysy neuvoa kanssakilpailijoilta, tapahtuman Facebook-sivulta, WhatsAppin Ralliportaalista, kilpailun ylituomarilta tai järjestäjän vastuuhenkilö(i)ltä.